Fogszabályozó típusok

1. Külső fogszabályozó készülékek

Önligírozó, lágy erővel működő rendszerek:

Külső fogszabályozó

 

Miért válasszam?

Az önligírozó fogszabályozók egy technikai újítás következtében jelentősen kisebb erővel mozgatják a fogakat a hagyományos fogszabályozókhoz képest. Ennek számos előnye van:

  1. A kisebb erőknek köszönhetően a fogak környékén folyamatos maradhat a keringés még a hajszálerekben is. Így lecsökken a komplikációk kialakulásának az esélye.
  2. Kevesebb feszítő érzéssel jár az ilyen fogszabályozóval végzett kezelés a hagyományos fogszabályozóhoz képest.
  3. A fogászati kezelés ideje lerövidül.
  4. A lepedék kevésbe tapad a fogszabályozó köré.
  5. Csökken a fogorvosi székben töltött időt.
  6. Lágy erőkkel dolgozó high-tech ívek, amik a rendszerhez tartoznak, gyorsabban mozgatják a fogakat, így azok előbb, vagy kevesebb igazítást igényelve kerülnek egy sorba.
  7. Ezekkel a modern készülékekkel olyan nehéz eseteket is lehet foghúzás nélkül kezelni, amit a hagyományos fogszabályzókkal nem lehetett. Ettől nemcsak a mosoly lesz szép, hanem az archarmónia is javul.

 

Mitől más ez a fogszabályozó?

A hagyományos bracketek "elasztikus gumikarikákat" (technikai néven ligatúrákat) használnak, hogy rögzítsék a drótívet a bracketben. Ezt hívják ligírozásnak. Egy idő után ezek a gumik megmerevednek, elfáradnak, elszíneződnek, nehezítik a tisztítást, súrlódásuk révén lassítják a fogmozgásokat. Az önligírozó rendszereknél nincs szükség gumikra, a bracketbe épített saját zárak rögzítik a drótíveket a leghatékonyabb interaktív módszerrel. Elegáns, könnyen tisztítható, időt-, és sok kényelmetlenséget takarít meg mind a kezelöorvosnak, mind a páciensnek

A brackettek készülhetnek fémből

Fém bracket

porcelán és fém kombinációjából

Porcelán és fém bracket

és tisztán porcelánból is

Porcelán bracket

 

2. Clear Smile, az átlátszó sínes fogszabályozó készülék

Clear Smile fogszabályozó

A ClearSmile® láthatatlan, kivehető fogszabályozó készülék.
A hagyományos készülékekkel szemben a ClearSmile® láthatatlan, és kivehető technikájának köszönhetően a fogak és a sínek is könnyen tisztíthatóak. A ClearSmile® kényelmes, tiszta és egyszerű viselet. Extra vékony, magas minőségű orvosi műanyagból készül, kifejezetten az Ön számára gyártják. A síneket általában kéthetes időszakonként kell cserélni, addig, amíg a fogak elérik a kívánt állapotot.

ClearSmile fogszabályozó

 

Milyen esetekben alkalmazható?

Ezt a típusú fogszabályozót általában esztétikai kezelésekre szoktunk alkalmazni.

Mennyi ideig tart a kezelés?

A kezelés hosszát az orvos határozza meg. Felnőttek számára átlagos esetben körülbelül 12 hónapig tart.

Hány órát kell naponta hordani a síneket?

A ClearSmile® napi 20-22 óra viseléssel a leghatékonyabb, tehát javasolt csak evéskor, fogmosáskor illetve fogselyem használatakor levenni.

Milyen időközönként kell cserélni a síneket?

Általában két-három hetente.

Hogyan kell tisztítani?

Meglehetősen egyszerű: fogkefével tisztítsa meg, majd öblítse le langyos vízzel.

Milyen gyakran kell ellenőrzésre járni?

Az orvos fogja ütemezni a rendszeres találkozókat, általában egyszer minden negyedik-hatodik hétben. Célja annak biztosítása, hogy a kezelés a terv szerint haladjon.

A ClearSmile® sínek viselése fájdalmas?

Minden fogszabályzó készülék kezdeti viselése pici kellemetlenséget okoz, ami normális jelenség ugyanis általában nyomás érzetét kelti az, ahogy mozognak a fogak
a célállomásuk felé. Ez is egy jele annak, hogy a ClearSmile rendszer kifejti hatását. A kellemetlen érzés általában elmúlik egy-két nap alatt.

Milyen hatással van a beszédre?

Hasonlóan más fogszabályozó kezelésekhez, a ClearSmile ideiglenesen befolyásolhatja a beszédet egy-két napig. Ahogy a nyelve hozzászokik a sínhez, minden furcsaság eltűnik.

3. Kivehető fogszabályozók

Kivehető fogszabályozó

 

Mikor használjuk?

Ezeket a készülékeket leggyakrabban gyermekkorban alkalmazzuk, amikor még a szájban tej-és maradó fogak egyaránt vannak.

Mennyi időt kell hordani?

Viselése éjszaka mindenképp javasolt, de nyugodtabb napszakokban is be lehet tenni őket. Annál hatékonyabb, minél többet hordja a gyermek. Vannak olyan speciális készülékek, amiket egész nap a szájban kell tartani.
Milyen eredmény várható a kivehető fogszabályozó esetében?

Használatukkal szabályozhatóak a fogak, és változtathatjuk az alsó és felső állcsont viszonyát is. A különféle készülékeket kombinálhatjuk is egymás után alkalmazva ezeket, hiszen nem mindegyik készülék alkalmas az összes szóba jövő probléma orvoslására. Amikor egy rendellenesség megoldódik, szükség lehet egy másik készülékre a másik rendellenesség korrekciója céljából.

A kivehető készülékkel történő kezelés után gyakran szükséges rögzített készülék alkalmazása is, azért mert a kivehetővel nem lehet olyan finom fogmozgatásokat végezni. A tökéletes végeredmény eléréséhez ez azonban elengedhetetlen.

A kivehető készülékek számtalan előnnyel bírnak. Könnyen tisztítható mind a fog, mind a készülék. Esztétikailag nem zavaró, a gyermekek is könnyen tolerálják. Aktiválása és ellenőrzése kevés időt igényel, és lehetőséget nyújt az állcsontok fejlődésének befolyásolására.

 

4. Retenciós készülékek

Mire való a retenciós készülék?

A ragasztott fogszabályzó levételét követően fennállhat annak a veszélye, hogy a fogak elkezdenek visszarendeződni fogszabályozás előtti helyzetükbe. A visszarendeződés természetesen nem jelenti a fogszabályozás előtti állapot teljes visszaállását. Értelemszerűen mindenkit, aki egy-két évig fogszabályzót viselt, és örömmel konstatálta a készülék viselésének eredményeképp szabályos ívbe rendeződött fogait elkeseríthet, ha akár csak egy foga is észrevehetően elkezd visszamozdulni. A visszamozdulás oka az, hogy az állandó készülék levételét követően a fogak ugyan már szabályos helyzetükbe kerültek, de ott még nem stabilizálódtak. A stabilizálódási (csontosodási) idő alatt - amire szabályként azt mondhatjuk, hogy a fix készülék viselési idejének duplája - a fogak szabályozással elért helyzetének fenntartására szolgálnak a retenciós készülékek.
A retenciós rész igen fontos szakasza a fogszabályozásodnak. Tapasztalatból jelenthetjük ki, hogy sokan, akik átestek állandó fogszabályzós kezelésen később azért kényszerülnek egy újabbra, mert állandó fogszabályzójuk levételét követően nem viselték rendszeresen a retenciós készüléküket. Ne állj be közéjül, ne tedd kockára azt, amit eddig elértél!

 

Milyen típusú retenciós készülékek vannak?

Retenciós kivehető fogszabályozó

Ezeket a retenciós készülékeket tipikusan éjjel, alvás közben kell viselni, de az is előfordulhat, hogy a fix készülék levételét követő első pár nap, vagy hét során a retenciós készülékedet napközben is viselni kell - ez esetben a kivehető fogszabályzóknál megszokott módon evéskor és fogmosáskor természetes ki kell venni.

Ha kivehető retenciós készüléket kap, akkor  az orvos azt egy kis dobozban fogja átadni.  Használja ezt a dobozt a retenciós készüléked tárolására, ezzel megelőzhető annak elkallódását, és sérüléseit. Amennyiben mégis baleset érné retenciós készülékét, vagy elvesztené, ne késlekedjen erről fogszabályzó orvost tájékoztatni

Állandó

Retenciós állandó fogszabályozó

Létezik állandó retenciós készülék is, amit a front fogak - jellemzően az első hat fog - mögé ragasztanak be. Ez a retenciós készülék is az előzőhöz hasonlóan teljesen esztétikus, de ellentétben attól a páciens nem tudja eltávolítani. Ebből adódik egyik nagy előnye, hogy nem igényli a páciens együttműködését a retenciós időszak során - ugyanakkor fogmosás tekintetében fokozottabb figyelmet és alaposságot követel meg viselőjétől.