Állkapocsizület

Az egészséges ízület

Az állkapocsízület a fül előtt található kicsi ízület, ami arra szolgál, hogy összekösse az alsó állcsontot a koponyával.
Az állkapocs ízületben található egy porckorong vagy discus, ami a jól működő állkapocsízületben együtt mozog a csonttal.

ÁllkapocsízületA beteg ízület

Az állkapocsízület egy igen bonyolultan működő rendszer. Működését befolyásolja szervezet általános állapota, az izmok, a fogak és a csontok.
Betegségei szerteágazóak, azonban a leggyakoribb problémák mégis a helytelen fogpozíciókból fakadó tünetek okozzák.
Ezek közé soroljuk a kattogó, susogó hangokat:

Kattogó, susogó ízület


A mozgásban korlátozott ízület:

Mozgásban korlátozott ízület


Egyéb tünetek lehetnek:

 • Éles fájdalom a fül körül
 • Tompa fájdalom és merevség a rágóizmokban
 • Fejfájás
 • Fülzúgás
 • Váll és nyakfájdalmak reggelente
 • Fogcsikorgatás
 • Fogszorítás nappal és éjszaka


Az állkapocs ízület terápia lehetőségei

1. Terápia alsó fogsoron hordott sínnel.

Kezelés sínnel

A sínterápia lényege, hogy az alsó fogsoron a nap 24 órájában egy átlátszó kemény műanyagból készült sínt hordunk. Ebben a sínben kell enni és inni, és csak a fogmosáshoz lehet levenni. A kezelés célja, hogy az alsó állcsont abban a pozícióban maradjon, ami az állkapocsízület szempontjából kényelmes. A kezelés várható eredménye az lesz, hogy az állkapocs ízület a kényszerpozícióból kikerülve, megtalálja nyugalmi helyzetét. Miután a sín elérte hatását, és már nincsenek panaszok, a páciensnek el kell döntenie hogyan szeretné folytatni a kezelést.

 • További sín hordással tartja magát panaszmentesen.
 • Fogszabályozó kezeléssel elérjük, hogy a fogak abban a pozícióban érjenek össze, ami az állkapocsízület szempontjából is kényelmes
 •  Vagy fogpótlásokkal fixáljuk az új helyzetet.

2. Terápia a gyógytorna különböző változataival.

A sínterápiát a legtöbb esetben érdemes más kezeléssekkel is kiegészíteni. Ezekre azért lehet szükség, mert a régóta rossz pozícióban lévő állcsont körül az izmok, az ízületi szalagok és tok is megrövidülhet, alkalmazkodva a rossz állapothoz. Ezeket a képleteket speciális kezeléssel lehet nyújtani. Szintén előfordulhat, hogy a testi aszimmetriák megjelennek a fej és nyak izmaiban, sőt a koponyacsontokban is. A leghatékonyabb gyógyítást akkor érjük el, ha a testet egy egységként kezeljük, és nem próbáljuk meg kiragadni az egészből azt, ami éppen problémát okoz.:

Gyógytorna

Gyógytorna

A gyógytorna, ahogy a nevében is benne van, egy tornagyakorlatokkal gyógyító mozgásterápia. Célja az izomcsoportok közti egyensúly megteremtése. Aprólékos, precíz, kis mozdulatokkal erősíti az ízületek körüli izomzatot, így növelve a test stabilitását. Fontos a szakember (gyógytornász, manuálterapeuta) által egyénileg összeállított gyakorlatsor rendszeres, heti többszöri ismétlése a megfelelő izomerő és mozgáskoordináció és az ízületi stabilitás eléréséhez.

Manuálterápia

Manuálterápia

A gyógytorna ezen ága a mozgásrendszer működészavarainak vizsgálatával és kezelésével foglalkozik.
Minden esetben egy részletes anamnézis felvétel után, egy tartáselemzés történik, majd a terapeuta megvizsgálja a mozgásokat végig a gerincen, keresi azokat az eltéréseket, amik a nyak tartását és a nyakizmok feszülését meghatározzák. Majd a rágóízület vizsgálata, rágóizmok tesztelése történik, ebben az esetben vannak vizsgálatok, amik a szájban történnek. A koponyacsontok helyzetének, és feszülésének, és a kemény agyhártya(dura mater) elmozdíthatóságának vizsgálatával válik teljessé az állapot felmérés. A vizsgálat során a kezelő összefüggéseket keres, a nyak, a rágó ízület és a koponya között, és ennek megfelelően már első alkalommal elkezdi a kezelést. A terápia kiegészítésére célzott, egyénre szabott gyógytornát kap a beteg. A manuálterápiás kezelések lehetővé teszik, hogy az ízületek a helyükre kerüljenek, a feszes izmok ellazuljanak. A gyógytorna pedig a kezelések között és után az elért állapot megőrzését segíti.

Craniosacralis terápia

Craniosacralis terápia

A craniosacralis (kranioszakrális) terápia a kötőszöveti rendszert ( fascia rendszert ) és az
idegrendszert kezeli.

Kötőszövet a testben szinte mindenhol van; körbe veszi, összekapcsolja az izmokat, ízületeket, beborítja és rögzíti egymáshoz és a gerinchez, átszövi az idegrendszert, idegeket. Ez egy egységes rendszert képez, és ha ezen belül valami feszülés van, az kihat az egész rendszerre, még akkor is, ha az azonnal nem okoz tüneteket.

A 70-es években Dr. John Upledger oszteopata orvos kezdte el tanulmányozni a craniosacralis rendszert. Rájött, hogy a szervezetnek van 3. ritmusa - a légzés és a szívműködés ritmusa mellett -, a cranio ritmus. Ez egy hidraulikus pumpamechanizmuson alapszik, amit a liquor (agyvíz) keringés működtet. Az agyat és a gerincvelőt körülvevő folyadék - liquor - az agyhártyák között kering, ami szintén a kötőszövetes rendszer része. Ennek a hártyarendszernek egyik fő eleme a keményagyhártya (dura mater). Ez érintkezik a koponyacsontokkal és gerinccsigolyákkal. Innen az elnevezés is, cranium- koponya, sacrum keresztcsontot jelent. A ritmust  a koponyacsontokon, gerinc mentén és a kötőszövetes rendszer folytonossága miatt, szinte bárhol a testen érzékelni lehet.

Kellően finom tapintással és tapasztalattal, a ritmusban bekövetkező változásokat a terapeuta diagnosztizálja, és nagyon finom manipulációkkal azt befolyásolni, korrigálni tudja.

A koponyacsontok összeköttetésein, varratain keresztül a csontok képesek elmozdulni egymáshoz képest, így feloldhatók a csontok közti feszültségek. Ezáltal az agy belső kötőszövetes rendszerében is beáll egy egyensúly, és a cranio ritmus egyenletesen tud terjedni .Az agyhártyák feszülései megszűnnek, a koponyából kilépő idegek, erek felszabadulnak a nyomás alól. Ennek az lesz a következménye, hogy javul a  szövetek keringése, beidegzése.. Mivel célzott manipulációkkal dolgozunk az állkapcsokon, keményszájpadon, fogakon, ezért ez a terápia alkalmazható:

 • fogszabályozást kiegészítő kezelésként
 • segíthet a fogszabályzóval elért állapot megtartásában
 • állkapocs ízületi problémáknál
 • különböző fejfájásoknál
 • szédüléseknél
 • fülzúgásnál
 • krónikus fülpanaszoknál
 • arcüreggyulladásnál
 • tanulási zavaroknál
 • gerincpanaszok esetében

Tapasztalataink azt mutatják, hogy leghatásosabb ezekben az esetekben is manuálterápiával együtt alkalmazni.